Voxxela

Husbygge - 192 kvm i lösvirke & allmänt being me!

TIIIIMBEEEER!!!!!

Kategori: Allmänt

Jodå hörni, motorsågen funkar :D 800 stålers på Jula, som hittat!

Jag har världens duktigaste kille! Och bror! Och svägerska! :)
Slet gjorde vi idag, nu är några till träd fällda!


Sista trädet framför huset


Going down!


Sen äntligen fick S. ge sig på storgranen bakom huset... Som han längtat!


Inte den minsta granen i kvarteret...


Ny motorsåg med ny kedja = som att skära smör i solsken! :)

Sen ville S. ha hjälp med att hålla medans han kapade stammen... Och eftersom jag är en extremt bekväm tjej av mig med högst begränsad andel muskler i min kropp gjorde jag det enkelt för mig:


Jag slog mig helt sonika ner och tog en paus!

Och sen hände nåt riktigt intressant... Vi var uppe till grannen snett ovanför oss, han äger nämligen marken bakom vårt hus och eftersom vi ville fälla granen åt det hållet kände vi liksom att det var läge att fråga. Plus att vi inte presenterat oss för dem än så det kändes som ett gyllene tillfälle. Och surprise - huuur trevliga som helst och det var inte problem alls... Eller ja, det har ni ju redan sett ;) Men när vi står där och pratar säger de att det varit nån på vår tomt och bakom på ängen och grävt... Eh, va? Vi hade inte ens tittat nere i det hörnet men mycket riktigt, när vi kommer ner igen och tittar så hittar vi det här:




Två slangar och nåt annt jox! Ingen har ringt, inget sånt här är bestämt och våran förbindelsepunkt för vårt V/A som vi ska dra in är på framsidan... Men nån har grävt och det ser misstänkt likt ut som nåt för vatten... Så projektet imorgon blir att ringa Kenneth på kommunen och höra sig för lite kan jag lova :)

Sen plockade vi ihop riset lite "snabbt" och ökade på våran majbrasa med några hekto



Vårt vedkonto kommer nog inte behöva aktiveras på ett tag när vi ska börja elda

8 stora träd kvar som ska fällas, plus lite småträd som också ger ved, sen är we all set för nån vinter eller så :)

Nu ska jag gå och plocka ur banankakan ur ugnen, har fikat imorrn på jobbet och en massa bananer = uppenbart val!
Sen blir det Så ska det låta, ni vet ju alla att jag älskar när jag får glänsa lite :)

Puss & kram!

Frallor, tvättmaskiner och motorsågar

Kategori: Allmänt

Blir ett fasligt borkigt inlägg det här, ska försöka få med allt som jag lovat!

Vi börjar med den smarta lösningen på tvättmaskin/torktumlare som jag såg på Bygma i onsdags. Eller ja, nu tror ju ni att jag typ sett en självtvättande maskin som sen fälls in i väggen när man inte använder den, men riktigt såååå smart är det inte! Fast nu fick jag nåt att fundera på :)


Tadaa! Förvaring under och bänk uppepå, jag är intresserad :)

Hittade även det här kaklet


som jag tyckte var lite ballt! Vill inte ha svart i duschen men kanske bakom badkaret på övervåningen eller nåt... Äh, vi får se helt enkelt... Hittar ju snygga saker heeeela tiden :)

Häromdagen bakade jag frallor med ett helt eget recept som jag hittade på medans jag bakade. Och de blev jättegoda! Så om ni vill baka dessa
 

små härligheter kommer nu receptet! Inom (parantes) står måtten för glutenfritt.

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
25 gram rumsvarmt SMÖR i tärningar
0,5 msk salt
1 msk sirap (om man inte tål glukossirap kan man ta honung istället)
1 dl grovt rågmjöl (1 dl grov sempers grov mix)
2 dl grahamsmjöl
1 msk rågkross (1 msk linfrön)
7 dl vetemjöl special (cirka 5-6 dl sempers mix)
(fiberhusk)

Smula jästen, på med vatten och i med smör, sirap och salt. Rör ihop ordentligt och tillsätt sen de torra ingredienserna. Arbeta degen minst 10 minuter i maskin eller motsvarande för hand, låt jäsa cirka 40 min. Rulla frallor och lägg på en plåt, låt jäsa cirka 20-30 min. Strö på rågmjöl eller mix och skjuts in i ugnen på 250 grader i cirka 10-15 minuter.

Glutenfritt: Häll i nån tesked fiberhusk och låt det svälla med vatten och jäst några minuter innan man kör i resten av ingredienserna. När man rullar får man ha ordentligt med mix på händerna då degen är rätt lös.

Annars då? Jo tack bara bra :) Pojkarna är precis utanför dörren och försöker dra igång vår nyinköpta motorsåg, låter som att det går lite sådär... Men skam den som ger sig!

J&E var här och åt frukost både igår och idag och idag hade jag gjort samma surdeg som förra helgen. Tänkte liksom bjuda på lite gott nybakt sådär på morgonkvisten... Jo hejdu Kerstin, degklump deluxe! Blev bara fel allting tror jag med mått och jäsning och sånt där annat brödviktigt... S. säger att han kommer äta upp det men det tror jag inte jag kan utsätta honom för. Och slänger jag ut det på gräsmattan kommer jag bli åtalad för "vållande till tarmvred för pippifågel". Nä, bara ta nya tag och fortsätta försöka! Vi hade frallor kvar som tur var ;)

Igår löste vi in våran julklapp som vi köpt till varandra i typ september ;) Robert Gustafsson på Cirkus! Stark 3 av 5. Man kan säga att alla var där ;) Efter det gick vi på Griffins Steakhouse, lyckades knipa ett bord för två precis när de fått ett återbud och fick ett kanonbord :D

Om ni inte varit där - GÅ!


S. har sjunkit ner i en av de grymt sköna fåtöljerna, paltkoman är ett faktum efter maten kan jag lova :D


Jag inspekterar menyn! Den är lite lurig serni, man får kolla några gånger innan man verkligen läst igenom den. Min förrätt t.ex hittade jag under "smått och gott" eller nåt sånt, inte under förrätterna.. Lurigt som sagt! ;)

Jag åt


rökta räkor med aioli och nån annan kräm som jag inte vet vad det var och inte kom jag ihåg att fråga heller men skit samma för den var hur god som helst!

S. körde på

tonfisk med något annat på, väldigt gott!

Till varmrätt körde jag på *surprise*


LAMM! My favourite :D S. lyckades jag inte få nåt kort på, entrecote blev det för honom!

Och det är så gulligt för man får välja potatis och jag som älskar potatismos tog såklart mandelpotatispurén

och då får man den i en sån här gullig liten form :) Sen är det bea till och vi tog in tryffelkräm också, ett tips! Jag som vanligtvis inte är särskilt förtjust i varken bea eller tryffel.. Eh, eller jo på Griffins är jag visst det ;)

Sen klämde vi självklart en efterrätt också! Griffins paraddessert - banana split!


Come to mama! ;)


Friterad banan, bananchips, skivad banan, vaniljglass, grädde, banansorbet/glass, maränger, chokladsås, kolasås och såna där mandelmassebär.. De åt vi inte men hey, dekoration måste man ju ha!

We lööööve Griffins!

Motorsågen gick igång nu så lite snabb lunch innan "vi" ska åka bort och testa på ett träd... D.v.s S. & J. ska prova och jag åker mest med för syns skull ;)

Puss & kram!




 

Grattis älskade vän!

Kategori: Allmänt

Nyss hemkommen efter födelsedagskalajsande i sumpan! Maria turned 27... Och jag som tycker det var alldeles nyss jag hämtade henne hemma för att åka iväg på en fest när hon fyllde 16! Låter som en gammal mamma som sett barnet växa upp, hua :)

Så om Maria fyller 27 idag betyder det att vi hängt ihop i cirka 12 år vid det här laget... Jag hoppas det blir många fler! Så för att fira dig ordentligt vännen så har jag nedan en liten trip down memory lane tillägnad dig ;)


Snyggare guider har Katrinelund aldrig haft! ;)


Gungorna var den bästa fritidsgården!


Do the sexy look!


The unforgettable Zakynthos-trip... Min käre far en månad innan vi ska åka: "men vadå, mamma ska väl med?" "Eeh, nä det är bara vi tjejer som ska åka.." ;D Och sen stack vi, 16 och 18 med förnuftet i resväskan! Och det gick huuur bra som helst :)


Dagen vi ägnade åt att göra dig fiiin till studentbalen!


Lanzaroteresan med the boys!



Många koppar te har det blivit... :)


Så glad att vi klämde in en Barcelonaresa bara du och jag nu när vi har så busyiga liv båda två :)

Tja, what can I say? Tjejen som tittade snett på mig i korridoren i 7:an och fick en lika arg blick tillbaka visade sig inte vara så tokig ändå...! Så många minnen skapade, och jag tror det blir många fler :)

Kommer alltid finnas för dig, love U hun!

Puss & kram!

Snabbt hej!

Kategori: Allmänt

Mycket nu! Men vill ändå vara noga med bloggen, för inte minst för oss kommer det vara roligt att kunna gå tillbaka och titta :)

Men vissa dagar hinns det liksom inte med... Igår träffade vi en rörmokare som vi fått kontakt med via rekommendation men det blev platt fall på den! Totalt oflexibel, dyr och lite sådär mästrande... När vi satt där trodde jag S. skulle flyga över bordet och strypa karlsloken men ingen fara ;) Efteråt var det mest S. som var i gasen och jag tyckte att "nämen han var väl helt okej, verkar ju kunna mycket ändå.. och bla bla bla" Men ju mer jag tänkt på det desto med kokar jag! Så nä, där får vi fortsätta leta :) Våran eminenta grävkille Tom hade nån bra kille sa han när jag ringde han i lite panik förut, så vi hoppas på det!

Positivt är att vi var på Bygma i Trollbäcken förut och träffade Kenny som vi fått offert från och där var det klockrent! Bra personkemi, bra priser och flexibelt. Kommer nog ta rätt mycket från dom som det verkar nu :)
Han har tidigare jobbat med att rita kök och var väldigt sugen på att få rita ett förslag och ge pris. Så det ska han få göra, men han blev lite förvånad när jag sa att det är färdigritat redan. Jag är ju verkligen ingen person som ska hålla på och vela om allt och eftersom jag och S. har byggt detta hus i tanken i typ 6 års tid så är det mesta redan "klart". Framförallt köket :D Längtar! Nu har jag kommit på att jag nog vill ha en extra bred ugn under spisen så jag får plats med saker bredvid varann, ska kolla vad det kommer kosta lilla fröken bara... Dubbla ugnar blir det ju i vilket fall men en dubbel känns smart :)

Såg även en smart lösning på tvättmaskin+torktumlare idag på Bygma, ska visa kort nån annan dag. Man fick upp maskinerna lite och eftersom vi båda är långa känns det som en grej att fundera på. När köket nu är klart har badrummen börjat cirkla i skallen, tror jag har en hyfsad klar bild men det finns ju MYCKET snyggt!

Vi har fått begäran om lite kompletteringar från kommunen men det var inga jättekomplicerade grejer så vi hoppas att när de är inlämnade så ska det vara komplett!

Nu ska jag stänga av min KitchenAid som jobbar på en bröddeg! Kan bli så att jag måste kanske in på behandling snart för mitt bakberoende ;) Men tusan vad gott det är!

Puss & kram!

Detta med konstruktion

Kategori: Allmänt

är inte precis något som jag glänser i... Men jag tänker faktiskt helt osvenskt skryta om min sambo som nu i helgen suttit och skrivit en konstruktionsbeskrivning till Peter på kommunen. Jag har sen skrivit in det på datorn, och så hoppas vi att Peter tycker att detta är den bästa beskrivning han nånsin fått ;) S. har alltså i stort sett konstruerat hela huset på papper från huvudet... Tro mig, jag vet hur bra jag har det :D

Såhär har det sett ut mest hela helgen och det som han har skrivit ihop är:

Grund

Grundtyp: Platta på mark.
Kantelement typ L-element 400 mm höga, 300 mm isolering av cellplast. En åldersbeständig 0,20 mm plast mellan lager 1 och 2 som skydd mot radon.

Ett tjälskydd kommer att monteras runt grunden med ett fall ut från huset, detta möjliggör att dagvatten rinner ut i dräneringen. Golvvärme läggs mot det översta lagret cellplast med. Efter detta sätts distanser och armeringsnät ut. Kantbalkar armeras. Ett täckande betongskikt på 100 mm gjuts sedan över hela grunden.

Kommentar: Vi har valt traditionella L-kantselement framför de nya energibesparande p.g.a. att dessa släpper en aning mer värme genom kantbalken. Detta minimala värmeläckage gör enligt mig mer nytta än skada då detta också fungerar som ett tjälskydd.

Ytterväggar
Uppbyggnad av ytterväggar utifrån och in:
22 mm liggande panel, spikläkt 28x70 mm som monteras på Isover fasadskiva 31 80 mm tjock. Spikläkten skruvas in mot väggregel 45x195 mm med långa skruvar. Det sitter en distans mellan fasadskiva och väggregel som stöd för spikregeln. Anledningen till att vi valt detta system är att vi då får en obruten isolering och detta gör att inga ovälkomna köldbryggor uppstår. En vindpapp är monterad på baksidan av skivan som förhindrar luftrörelser. Nästa del i väggen är en 45x195 väggregel med 195 mm stenullisolering. På insidan av väggregel monteras en diffusionsspärr, denna utförs noggrant med ordentliga överlappningar. Skarvar tejpas med för ändamålet godkänd tejp.
Vid mellanbjälklaget är ett sätt att dra diffusionsspärren runt bjälklaget som på inlämnad ritning, alternativt går plasten rakt upp mellan våningsplanen och plasten tejpas vid golvåsarna. Vi tar gärna emot din synpunkt på vad som vore den bästa lösningen.
Plasten överlappas mot plattan och takstolarna. Plasten går in i fönster och dörrsmygar och tätas noggrant mot läckage.

45x45 mm montageläkt spikas på väggregel cc 600 och isoleras med 45 mm stenull. I detta ”fack” dras el o.s.v. för att hål i diffusionsspärren ska undvikas. Vi kommer inte att montera diffusionsspärr på ytterväggarna i våra två badrum. Vid badrum avslutas plasten mot anslutande innervägg. Avslutningsvis skruvas OSB-skivor och gips på väggarna.

 

Yttertak
Uppbyggnad av yttertak utifrån och in:
Yttersta tätksiktet består av schingel som läggs på en underlagspapp. De två skikten av papp  ligger på 22 mm råspont som är fastspikad i en takstol av fackverkskonstruktion. För att konstruktionen ska kunna andas utförs en luftning vid takfot och så högt som behövs för att inte luftningen ska förhindras vid lösullsisolering. Vi kommer sedan att isolera med 145 mm stenullsskivor i yttertaket mot ytterväggarna, då lagret av lösull inte blir tillräckligt tjockt. Isolerskivan läggs mellan takstolarna och ett täckande skikt av lösull läggs på.

Efter detta kommer diffusionsspärren som häftas fast mot takstolarna. Plasten överlappas och tejpas noggrant. Slutligen 28x70 spikregel och slutligen gipsskivor som innertak.

Takfoten kommer att kläs med pärlspont så att den blir helt tät. Vi lämnar dock 10 cm där vi sätter ett insektsnät för att förhindra att getingar och dylikt ska kunna bygga bo, och får då också tillbörlig luftning.

 

Golvbjälklag
Mellanbjälklag utförs i dimensionen 45x220 K24cc 600 mm, cc 300 i badrum. Krysskolvning spikas på hälften av spännvidderna. Maximal spännvidd för konstruktionen är 4000 mm utan krysskolvning. Vår maximala spännvidd är 3900mm. Detta medför att svikt inte ska kunna uppstå p.g.a. för vek konstruktion. På golvåsarna läggs en 22 mm golvspånskiva som limmas och skruvas mot regeln.

Jag är skeptisk till impregnerat golvspån i badrum men om det är ett krav så lägger vi självklart in det.

Bjälklaget kommer att helisoleras 1200 mm från ytterväggarna med 220 mm stenullsskiva. Resterande av golvbjälklaget isoleras endast mot stegljud. På spånskivan läggs spårad frigolit med fördelningsplåtar för den vattenburna golvvärmen.  Efter det läggs en diffusionstät plast med stegljudsskydd. Avslutningsvis lägger vi en 15 mm parkett med undantag för hall, badrummen och tvättstugan där vi lägger klinker.

Hjärtvägg
Hjärtväggen är av dimension 45x145 mm med en 45x195 bärlina. Det finns en avväxling i hjärtväggen där vi valt en IPE 220 mm stålbalk som med marginal uppfyller kravet på den aktuella spännvidden på 3600 mm. Se medföljande ritning för utförande.

Golvvärme
Vi kommer att ha vattenburen golvvärme på båda planen i alla rum. Golvvärmefördelaren för nedre plan kommer att placeras i tvättstugan där det finns tätskikt och golvbrunn om läckage skulle uppstå. På övre plan placeras fördelaren i klädkammaren i anslutning till badrummet (se planlösningsritning). Ett skvallerrör monteras så att ett eventuellt läckage leds ut på badrumsgolvet.

Badrum
Alla väggar i badrummen kommer att kläs med en våtrumsgips anpassad för ändamålet (Humid board). Alla genomföringar och fästpunkter tätas med silikon. Tätskikt i badrummen kommer att utföras enligt BKR eller GVK:s gällande normer. Väggar kläs med kakel och golv med klinker.

U-värden
U-värde ytterväggar: 0,125 W/m2K                              399 mm tjock konstruktion

U-värde takkonstruktion: 0,081 W/m2K                        550 mm lösull

U-värde golvkonstruktion: 0,095 W/m2K                      300 mm cellplast

U-värde fönster: 0,9 W/m2K                                          Leverantör: SP-fönster Typ: Balans+

 
Jag fattar ju som vanligt halv sju, men så mycket fattar jag att jag har en riktig pärla här hemma :D

Surdegen då? Jodå hörni det blev bröd!


Kvällen innan det skulle gräddas på morgonen... Upptäckte ju som sagt att det var bara fetglömma att baka på kvällen och få det klart innan läggdags, det ska ju liksom jäsa... Sen ska det jäsa.. Sen ska det jäsa lite till och sen liiiite till innan det ska gräddas i 90 minuter....! Så jag jäste det över natten i kylen, plockade ut det på morgonen och in i ugnen :)


Jajamän, vill man ha frukostbröd får man kliva upp i tid! Och då hade jag varit uppe 06:10 och slagit på ugnen ;) Men jag vaknade av mig själv så det var inte synd om mig om nån trodde det :)


Premiärbakade på min fina MASSIVA baksten som jag fick i present! Fräste när jag la på brödet :) När jag kunde plocka ur detta ur ugnen lagom till frukost kändes det helt okej att ha joxat lite kvällen innan :D


"Någon" har varit och smakat första skivan... Guess who?! ;)


Igår kväll fick vi middag hos J&E och killarna roade sig med lite SERIÖST spelande där koncentrationen var HÖÖÖG!


Och så åt vi för mycket (igen).. Svårt att undvika när man får sånt här framför näsan!

Mycket trevlig kväll (som alltid) där vi bland annat kom fram till att jag och S. inte tänker lika om huset... Och handlingarna är inlämnade *oops* ;) Sånt som händer liksom, det löser sig nog! Försöker även få tillstånd att lägga en mindre summa pengar på en riktig systemkamera... Vi får väl se hur det går med den biten :) Ni lär ju märka om jag får en!


Satt och bläddrade i Sköna Hem medans jag smuttade på vinet (vad annars) och hittade den här annonsen! Ett sånt här avlopp känns nära till hands... Vet inte vad det kostar men snyggt är det helt klart! Slippa den där golvbrunnen i mitten vore skönt... Men allt är ju en kostnadsfråga, vi är ju liksom inte gjorda av pengar! :)

Hann också träffa Sofie som var här nere :D Åkte in till stan och käkade en lunch på Vapiano i Gamla Stan, riktigt bra hak det dära... Ock viktigast av allt just nu; det är billigt!


Mycket prat om högstadiet blev det av nån anledning... Är tydligen (vilket jag lyckats förtränga) 10 år sen vi gick ur 9:an i vår! Och här ska gås på reunion :) Hujja!


Gillar deras färska kryddor som alltid står framme!

Grabbarna stack ut med 4-hjulingarna en sväng, det har ju snöat hörni! Och nu dundrade de in genom dörren med vad jag misstänker är en begynnande hunger så jag ska röra mig mot affären och se till att vi får hem lite krubb, tänkte göra laxburgare ikväll :) Recept på det får ni nån annan dag!

Och jag har kommit på en grej jag nog ska utveckla... Ansiktsmask med hudton!

'cause this folks....

will never be sexy! ;)

Puss & kram!
 

 

 

Surdeg...

Kategori: Allmänt

Var ju inget litet projekt precis... Nu gav jag mig på nattjästa rackare eftersom jag inte orkar vara uppe till 03:28 inatt...! Men skam den som ger sig, jag ska prova iaf :) Och om det lyckas så får vi nybakt bröd till frukost, och om inte så har vi säkrat upp med Pågen ;)

S. har pratat med Peter på kommunen idag, han som kommer bestämma om vi får startbesked eller inte. Och det var ett POSITIVT samtal vilket känns apskönt! Har man en bra kontakt blir allt så mycket lättare :) Han hade även sagt att han varit in till Kajsa (vår bygglovshandläggare) och att det inte ska vara nåt problem med bygglovet :D Nu kan det ju ta tid ändå men kändes skönt att höra! S. hade refererat till mig när han presenterade sig, jag har ju träffat Peter vid två tillfällen. "jo det är jag som är ihop med hon den lite galna och smått påstridiga, Alexandra" "jodå, det vet jag vem det är" Hehe, mission accomplished! Alltid bra att göra sig lite "känd", tror ni inte? ;)

Rivningsplan ville de ha in, så helgen kommer att ägnas åt att skriva en sån, S. ska fnula lite mer grejer som Peter vill ha och sen ska väl nån surdegsbrödsdeg jäsa i 16 timmar och sen var det söndag kväll ja... ;)
Nä, ska förhoppningsvis träffa Sofie också! :D Kommer ner till storstaden ikväll och då är inte jag sen att bjuda in mig själv på umgänge när det vankas finbesök :) Och riva lite ska vi försöka hinna med också!

För övrigt tycker att om ni inte har sett "Homeland" så ska ni göra det!

Återkommer med resultatet på det här med surdeg...

Puss & kram!

Framgång!

Kategori: Allmänt

2 nöjda husplanerare här hemma ikväll!  :) Offerten från BYGMA i Trollbäcken kom idag och pjörskans vad bra den var... Mycket, mycket mindre än vad vi räknat på, väldigt glädjande :D Skulle tro att vi väljer dem till det mesta, har svårt att tro att någon kan matcha deras offert men man vet aldrig, vi väntar på några till.
Och ni kan ju ana vem som varit mest i extas över detta här hemma idag ;) Vår konversation gick ungefär såhär förut;
- Åh, den här skivan är alltså 15 kronor billgare än ex. moms på ***!!
- mmm vad bra älskling...
- Och den här panelen säljer de på längre mått och är 13 kronor billigare löpmetern än ***!!
- jättebra....
- och det här ska ju tas bort för vi väljer bara den ena så då drar vi av 18764:-, och den där på 13863:- ska ju inte heller vara med, ska bara räkna vad det blir!
- mmm gör det...
- och den..!
- SLUTA STÖRA MIG!

Jodå, jag är engagerad men nån måtta får det vara ;)

Och efter denna toppenoffert så firade vi såklart ordentligt!


Med en onsdags-stroganoff! ;)

Har även börjat odla eller vad det nu kallas, en surdeg! Min första och tusan vad tid det tar... Herregud, innan den har växt klart har man ju hunnit baka 4 kvällar i rad... Men det blir nog gott om jag lyckas :)


Bubbles, bubbles!


Mina fina liljor som jag fick i fredags har slagit ut till max!

När vi kom till tomten så fick min käre något räddhågsne sambo ett lite konstigt uttryck i ansiktet..


Vi har haft nån på vår tomt!!!!


Kvarterets bambi... ;) Över hela tomten! Men int' gö' de'nå :)

I helgen blir det mer rivning, sen är det invändiga i stort sett klart... "Bara" att vänta på rivningslovet så vi kan börja med skalet sen :)

Nu ska jag göra nåt sånt där bra "efterträning"-jox, sen blir det *surprise* Homeland!

Puss & kram

Middag!

Kategori: Allmänt

Igår körde vi all-in med maten! Tyvärr såg jag nu att typ varje bild blivit oskarp eller överexponerad, hade liksom lite bråttom mitt i all matlagning :)

Men vi körde iaf på hummer till förrätt, lammfilé med getostbakelse (ny favorit) med balsamsås, ostbricka och chokladfondant med mint-topping som avslutning... Kan säga att jag inte fick i mig hela efterrätten, helt sjukt vad mätt jag var! S. klämde dock i sig både sin och resten av min ;)


Jag mördade hummern!


Medans S. öppnade champagnen (Tack Maria!) :)


Smurfhummern :D Jag är inte så förtjust i gratinerad hummer utan gillar mer den rena skaldjurssmaken så jag testade att tina upp den så den blev rumstempererad och sen smälte jag smör i en panna, i med 1/3 vitlök, persilja och till sist lite citron och hällde det över... Och det var när jag hällde i citronen som det måste ha blivit nån sån där oxidering eller annat jox (missade nog den NO-lektionen) för vitlöken blev helt BLÅ! Syns litegrann på bilden :) Men det påverkade inte smaken, det var skitgott! Men blått ;) Smörstekte en skiva en den formfranskan jag bakade i helgen till, smaskens.

Sen gjorde jag som sagt en ny favvo - getostbakelse! Om man ska äta till lax kan jag tänka mig att det är gott med västerbottenost, går ju att variera precis hur man vill :)


Pressa kokt potatis på ett ark med smördeg. Jag hade 4 normalstora potatisar igår.


Sen på med getost och jag tog även rosmarin på eftersom vi som sagt åt lamm till, salta lite och peppra rejält!


Rulla ihop som en rulltårta och skär! In i ugnen på 225-250 grader i typ en kvart.


Klart :)


Castello Mini-mix - 19,90:- på ICA med 5 olika småostar, jättegott :)
Peppar, blå castello, mandel-ananas-pinje, vit castello och gräslök!


Sen en "liten" chokladbomb.... Fick nog nånstans på mitten :)
Gör en vanlig fondant, smält lite Lindt Mint och ringla på så blir det så gott så :)

Hus:
Rörmokarmöte bokat idag! :)

Nu: Homeland efter en rask kvällspromenad!

Puss & kram!

Tiden går fort när man har roligt!

Kategori: Allmänt

6 år firar jag och min älskade S. idag :)

Hade inte precis tänkt att träffa nån den där nyårsaftonen 2005... Nyuppflyttad till mamma i Stockholm efter en vända i skåneland, fixat jobb och skulle bara hem till Sundsvall på nyår för att träffa kompisar och in kliver HAN med stort H! Efter mycket odiskret (från min sida) flörtande fick jag honom på kroken och två veckor senare hade jag lägenhet och jobb i Sundsvall, ändrade planer med livet och en kille vid min sida som fortfarande hänger med! När det är rätt så är det rätt, och genom allt är du min klippa älskling, så länge jag har dig så fixar jag allt :)

Och den finaste års-presenten jag någonsin fått ger du mig precis nu, när du sliter med planerna för att kunna bygga vårt drömhus!


Och oavsett om det är makaroner och falukorv...


eller lite mer oxfilé och champagne...


Så är det alltid, alltid väldigt...


ROLIGT!

Jag älskar dig älskling!

U-värden & kolasnittar!

Kategori: Allmänt

Haft en riktig innedag idag, S. har suttit med konstruktionsritningar till kommunen, skitduktig har han varit på ren svenska! Upptäckte även att vi nog fått fel info från kommunen ang. vissa värden och om det är så blev allt helt plötsligt mycket lättare :) Men vi ropar inte hej än, måste trippelkolla med kommunen först :)

Och eftersom jag inte tillför ett jota så fort det handlar om dessa saker så har jag mest hållt på med mitt, d.v.s. min älskade KitchenAid har fått gå varm idag :) Bakade formfranska, rågsiktskakor och kolasnittar! Allt ur Leilas Piece of Cake, så recepten finns där :) Och har ni mot all förmodan inte den boken så KÖP! För bövelen!


I full gång!


Rågsiktskakorna klara ur ugnen :)

Igår morse när jag satt i bilen på väg till jobbet fick jag ett ryck och kände att jag ville göra nåt på kvällen! Ibland blir vårt spenderingsförbud lite långtråkigt så då brukar vi fuska och bryta mot det lite... Inte ofta, men igår kväll gjorde vi det :) Jag skickade ett sms till S. och sa att han skulle vara klar att åka 16:45 :) Påklädd och med glatt humör!

Och när han kommer hem så har han med sig den här fina buketten! Liljor är mina favvoblommor och vi firar 6 å på söndag så han tjuvstartade lite :)



Sen var det då dags för överraskningen! Vilket var en spökvandring i Gamla Stan... Fredagen den 13:e ;) Haha nä inga spöken som visade sig men kan verkligen rekommendera det!
http://www.stockholmghostwalk.com/spokvandring-i-gamla-stan Vi hade "Storspöket" (Peter) som guide, otroligt duktig kille! Gamla Stan är ju fantastiskt vacker... Lyckades inte fota en enda bild, det blev liksom inte läge...

Efteråt hade jag tänkt att vi skulle käka på Vapiano men när vi kom dit hade de 50 minuters kö... Och eftersom klockan då var 19:50 och vi hade varit ute i 1,5 h så kändes det inte precis som ett alternativ längre *S* Så vi kilade upp till söder (går jättefort att gå upp dit) och gick på Nova Vista istället på Skånegatan. Jättebra liten italienare med bra priser!


Varit sugen på skaldjurspasta hela veckan och deras är SKITGOD! S. åt kött eftersom han var sugen på riktig mat ;)
Klämde även i oss vitlöksbrod, tapenade, tiramisu och en pannacotta innan vi rullade hemåt!

Mer på husfronten är att vi förhoppningsvis ska träffa en rörmokare till veckan! En gammal granne till oss som precis har flyttat är också snickare och har egen firma så jag ringde upp honom och bad om tips. Holmgrens rör i Huddinge sa han på en gång, så vi får se vad de är för rackare :) Han sa att de gör sjukt snygga jobb och det är ungefär det jag vill veta!

En annan glad nyhet är att Stina har flyttat till storstaden :D En gammal kompis från Sundsvall som pluggat i Örebro och nu fått jobb här :) Börjar bli en alltmer komplett skara härnere ;) Eller ja, nästan iaf!
Så i torsdags racade jag hem till M. efter jobbet för mys


Frusen tjej det där... "Det är så kallt i sthlm.." ?!?! EEh, var inte du från Sundsvall? ;) Blivit fin i Örebro tror jag :D Oavsett så är det skitkul att ha dig här vännen!

Nu ska jag göra lite nytta istället för att sitta här innan det är dags att svänga ihop middag, blir chicken tikka masala ikväll och håll alla tummar för att den blir god :)

Puss & kram!

27 stycken 10-åringar och en "fröken"

Kategori: Allmänt

Idag vikarierade jag för mellanstadielärarna... Brukar inte göra det men alla var borta på samma gång och när det är så speciellt så brukar vi hjälpas åt. Vilket medförde att jag och skolsyster (tack och lov var vi 2!) gick upp kl 8.00 imorse för att ha en 4:e klass med 27 stycken 10-åringar... Imagine the scene! Nu hade jag en grym fördel att jag haft den här klassen i gruppverksamhet så jag kan alla namnen och har hyfsad koll på dem, kan man inte namnen är man på ren svenska - körd! Men oavsett så är det 27 stycken 10-åringar!
Och självklart inleds hela dagen med en lektion matte... Just my luck! Ja nu tycker typ 99% av er att det är väl lugnt, men för lilla mig som bland annat lider av diskalkyli vilket ni alla säkert förstått, var det inte alls lugnt! Räkna hit och dit och "fröken, jag behöver hjälp!" Who, me??? "Eh, jaha, försök själv först så kommer jag och kollar sen"... De lätta talen kunde jag ju hjälpa till med men de vill ju liksom att man ska förklara också.. Rullgardin ner tack!
Sen var det gympa, och nä precis, det var inte heller precis mitt bästa ämne i plugget! Men vi ställde upp några koner, hittade en visselpipa, kastade ut några bollar och sen sprang de hit och dit i 40 min... Engelska sen och *phew* äntligen nåt jag är redigt bra på :) Synd att den lektionen var så kort bara... Sen hade vi svenska sista timmen och vad passar bättre än lite högläsning och sen "eget arbete" som det så fint heter! Jodå, dagen tog slut och vi kunde båda konstatera att vi gjort rätt som inte sökt in till lärarlinjen ;) Gulliga barn och jättemysigt och allt det där men jesus jefla christ, the volume! *GAAAH!* Håller mig nog till mitt tysta sköna rum med max några elever samtidigt :)

Husmässigt har vi slängt, slängt och slängt de sista kvällarna!


Det där lägger man...


i en sån här, och sen...


ska man slänga det i en sån här... och då...


gör man såhär... och då...


blir det såhär fint! :D

Komplett bygglov+marklov är nu också inskickat! Pratade med våran handläggare igår och hon var jättetrevlig vilket känns superskönt :) Finns ju några skräckhistorier man hört om nitiska hoptorkade kommunhandläggare... Men inte våran Kajsa inte! Eller ja, det visar sig väl ;) Så fr.o.m nu får det ta max 10 veckor innan vi har besked om vi får bygga kåken eller inte... Håll alla tummar och tår för att det går fortare och att det blir beviljat :)

Puss & kram!

Världens nöjdaste tjej

Kategori: Allmänt

är jag ikväll!
Bortanför där vi ska bygga håller kommunen på att projektera ett stort område där det ska byggas nya bostäder. Massa grävning blir det och eftersom vi bestämt oss för att fylla tomten liiiite mer än vad vi tänkt från början så ringde jag till företaget som håller på där borta, Sweab, idag och fick tag på "Valle". "Eh jo hej, det är så att jag ska bygga hus och behöver lite fyllnadsmassa, en sisådär 1000 kubik" (vilket är cirka 100 lastbilar)
"Japp det går bra det, ring nån dag innan och lämna adressen så börjar vi köra bort och tippa" :D :D :D
HELT GRATIS!!!!!!

Så ja, rätt nöjd nu faktiskt :)

Vi hann bort en sväng efter middagen och hann fylla en släpvagn med vårt majbrasevirke som ska till tippen imorrn och i övermorgon och dagen efter det :) Får nog fylla några stycken innan allt smått bråte är borta men det är det värt :)

Och hade S. hunnit filma mig hade han nog gärna gjort det ikväll tror jag... Dörren till stugan är nämligen trög utav bara H(!) att få upp, så jag tar i för kung och fosterland för att rycka upp den.. Och självklart går den upp med en jävla fart och jag hinner snabbt tänka att "hoppa ner från trappen" innan jag kommer på att "nä det går ju inte, det är ju ett HÅL där!" Så jag hänger helt sonika kvar i dörrskrället och liksom dinglar med ett tag innan jag hoppar av åkturen på säkert avstånd från hålet samtidigt som jag självklart uttrycker en passande harang av skrik och skratt! Mmm joråsatte... Satte nytt rekord i idioti ikväll tror jag ;)

Hemma igen nu och ska kolla på ytterdörr och innerdörr från dooria till en offert, sen misstänker jag att det kan bli ett avsnitt av Homeland, vi är hooked!

Puss & kram!

En helg i kofotens tecken

Kategori: Allmänt

Denna helg har varit sjukt effektiv!

Fortsatte inomhus och lite utomhus och ja jag vet inte vad...

Fredag kväll spenderade vi som sagt hos mammsen där vi blev bjudna på kalkon, yummi!
Och som jag tidigare nämnt är ju vi en modäääärn familj som har smartphones istället för umgänge ;)


Mormor & Sven har fullt fokus på S. iPhone borta på gaveln och Micke kollar på Johans ;)


Sen åt vi rester i köket eftersom vi helt enkelt tyckte att det var skitgott! :D

Igår var det full fräs igen...


Grunden till majbrasan vi tänkte ha senare i vår ;)




Många säcker isolering blir det!


Jag går lös på taket!¨


Och när taket var borta började det riktigt roliga... Att dra ner all gammal isolering... ;)


Hetaste puddingarna norr om ekvatorn... ;) Skyddsglasögonen åkte på illa kvickt när jag fick något extremt odefinierbart i ögat när jag rev taket...


Vissa väggar lossnar liksom i stora sjok, andra gör det inte.... Då får man svära lite och plocka bort bit för bit ;)


Tjocka sulor behövs när en klantig brud kliver på spikar ;)

Efter vårt dagsverke åkte grabbarna ut med 4-hjulingarna en sväng så då passade jag på att åka på ICA och handla och dammsuga av hemma... För py pan vad vi drar in mycket skit hemma nu...!

Gjorde lax till middag och tänkte att jag gör ordentligt så det räcker till lådor och så, ju mindre tid vi måste lägga på matlagning nu desto bättre!
Men tog kanske i lite väl...


Jaja, vi får äta lax tills vi spricker helt enkelt :) Gjorde en sås på creme fraiche, grädde, gräslök, persilja, dill, hummerfond, cayennepeppar och salt till och pressad potatis, enkelt och gott!

Idag var jag tvungen att sladda ner till centrum för att köpa en kalender, kom liksom på att jag ska börja jobba imorrn... ;) Pratade med en av mina chefer i veckan och han frågade om jag kände mig laddad för att börja jobba igen...? "Jobba?! Jag har inte tid att jobba, jag håller på att bygga hus!" Han förstod helt och hållet men ville konstigt nog ändå inte låta mig få ledigt hela terminen med fullt betalt... Konstigt! ;)

Efter det var det tomtjobb som gällde igen!

Grabbarna började gräva fram el-kabeln men USCH vad jobbigt det var!




Kom en bit men sen var det bara att inse att det behövs en maskin för det... Men värt ett försök :)

Och eftersom min sambo och bror är snälla själar roade de sig med att kasta daggmask på mig när de fick chansen...


Hua!

Kom en man och hämtade köksinredningen idag, har lagt ut hela stugan på blocket som bortskänkes och hoppas bli av med så mycket som möjligt utan att vi behöver skyffla bort det :)





Sen in med isolersäckarna i bilen för att slängas och självklart ville J. utnyttja Crystal till det ;)




Funka finfint :)

Och när allt var lastat och klart...


Tog killarna en välförtjänt kaffepaus komplett med rosa mugg och mormors småkakor :)


Och som grädden på moset var J. tvungen att bogsera upp bilen med all köksinredning på, och sånt är ju roligt!
Gick som en klocka upp på vägen, de är verkligen bra att ha, de där små rackarna!



Nu blir det en lugn kväll utan matlagning, tror det finns lite lax i kylen ;)

Puss & kram!

Fredagens aktiviteter....

Kategori: Allmänt

Kommer ha träningsvärk deluxe imorgon gissar jag!
Drog igång invändigt idag och dammet yrde som ectasy på rave... Isolering hade liksom gottat till sig.... UÄCK!

Igår kväll bestämde sig killarna för att inviga trettonhelgen med


och...


ingen kommentar på denna... Inget av det var väl särskilt gott kan man säga! J. kom också på den eminenta idén att jag skulle köra nWhoppen (vår 4-hjuling) till tomten idag, för han ville köra och eftersom våran står framför Crystal (hans 4-hjuling) behövde han inte flytta på våran i onödan... Sagt och gjort, på med kläderna och hjälmen imorse och eftersom jag bara kört typ 10 minuter i en skog en gång, var vi tvungna att ha lite körskola först jag och min käre bror... Den bestod av att jag körde två 8:or på vår lilla parkering. "Hajar du nu? Bra! Då åker vi!" :D


Väldigt roligt är det faktiskt, även om min tumme som jag gasade med höll på att trilla av av kylan!

Resten av dagen bestod av... DESTROY!










I've never looked this hot... ;)





Alltså nu älskar jag ju S. oavsett men just för tillfället älskar jag nog honom lite extra bara för att han är snickare... God damn vad händy det är när vi håller på!


Och min käre bror är jag/vi också extra tacksam för just nu, får så himla mycket hjälp av honom! :D

Ungefär här nånstans tröttnade jag och J. och blev hungriga, tyckte det var dags för lite lunch helt enkelt! Jag hade packat med varmkorv with all the trimmings och tänkte koka den lite snabbt på spisen som vi faktiskt har i stugan. Men icke sa nicke, J. tyckte vi skulle vara ute och det var ju kanonväder så why not?!

Ut med grejerna bara och tänd elden ;)




J. ställer iordning loungen ;)




Grabbarna grus tar det kallt...

Ja herregud, jag säger då det... Dra ner persiennerna gott folk för familjen TAIKON har kommit till byn!


Igår innan snön kom sågade jag ner ett av träden framför huset. Haha, 1-0 till mig trädskrälle! :D Fick kämpa med min lilla fogsvans faktiskt ;)

Nu ska jag krama ur håret, sätta på mig ansiktet och sen ska vi alla åka hem till mamma, dö av i en soffa med ett glas vin och bli serverade kalkonmiddag, imorrn följer del II!

Puss & kram!

Rivningslov = check!

Kategori: Allmänt

Idag lämnade jag in ansökan om rivningslov, såååå skönt att ha det gjort! Får vi hoppas att det går snabbt att få det bara :)
Fick även mycket bra hjälp av kommunen idag och fick positiva nyheter som t.ex att vi inte behöver lämna in den tekniska beskrivningen tillsammans med bygglovet utan det gör vi sedan till han som vi ska ha tekniskt samråd med. Först ska man ha ett byggsamråd, sen har man ett tekniskt samråd och om Peter (som han då heter han som bestämmer och som jag gör allt för att charma nu) tycker att allt är okej så får man startbesked och då, först då, får vi börja bygga! Så i teorin kan du få bygglov snabbt men har du otur kan det tekniska dra ut på tiden och eftersom det är de som bestämmer så gäller det verkligen att ha sin shit together när man ska presentera :)
Men jag är inte orolig, det kommer lösa sig det där :)

Har även bestämt och pratat med vår kontrollansvarige idag, Stefan Peterson på M- gruppen. Riktigt duktig kille verkar det vara och jag bad om referenser som alla var supernöjda. Fick en bra kontakt med honom också på en gång så det känns riktigt bra :)
Det som vi fortfarande håller på med är att hitta nån som gräver åt oss, har mailat ett antal idag så förhoppningsvis finns det någon i den högen... Rörmokare måste vi också hitta men jag har kommit på en idé som jag ska prova imorgon, återkommer med resultatet :)

S. blev uppringd av några jeppar förut som presenterade sig som "******* bygg och transport AB".. "Eh, jaha....?" "Ja vi såg att ni sökte rörmokare på nätet" (vi är reggade på såna offertsidor) "men sa du bygg och transport?" "Jo precis men du vet vi gör lite av allt vi"... Ahaja, tack det var bra så... No way in hell att jag signar nån jäkla röris som har bygg och transport i firma-namnet! Heeeelt skilda saker!
Det är ju ungefär som att öpnna en restaurang och fråga om gästerna vill ha en klippning till oxfilén... Nä, stick to what you know! Jag vill att det ska vara klart och tydligt att "hej, här kommer vattensnubbarna!"

Idag på förmiddagen var det strålande sol :) Mamma frågade igår om jag kunde ta ut Zorro på en sväng och jag behövde ändå åka bort till tomten och ta lite bilder till rivningslovet så sagt och gjort, sladdade hem till mamma, kopplade den lilla besten and away we go!
Tar ju ungefär 10 minuter att promenixa från mamma till tomten så det är perfekt :)


Den lilla skogsstigen innan man kommer ut vid ängen bakom oss


Gav sig på våran pinne som vi satt upp för att mäta ut huset... Hur ska vi nu veta var vi ska placera kåken? ;)
Zorro är förövrigt anledningen till att vi överhuvudtaget fick den här tomten... Hon som vi köpte den av har en lite cocker-spaniel som Zorro fick syn på när mamma och Micke var ute och gick. Zorro hoppade över "staketet" som är typ en rulle med nät som ligger i en slänt, och ut kommer Maud, som vi då köpte tomten av, de börjar prata och på den vägen är det...! Maud berättade att hon höll på att packa för att sälja till våren, mamma tänkte kvickt som satan och 3 veckor senare var tomten vår :D Sometimes it's just meant to be ;)


Den här älskar jag, men på nåt sätt måste jag försöka flytta på själva pumpen då den kommer hamna i skymundan bakom huset och garaget... Tänkte slipa upp den och måla den så blir det så fint så :) Eller så får Vickan göra det... Har inte riktigt bestämt mig än ;)


Där bilden är tagen kommer vårt sovrum ungefär att ligga, fast en våning upp då


Ungefär där man kommer ut om man kliver ut från garaget när det är klart... Träden i mitten ska jag ta bort och sen blir det nån form av stenläggning där från grinden (som syns på bilden över) :)


Tog långa rundan med Zorro hem och här är ängen som är bakom vårt hus och till vänster. Det lilla gula huset som skymtar mellan granarna är vår tomt. Så det är nära till bostadsområdet ni ser i bakgrunden men ändå lantligt :)

Nu ska jag sätta fart med maten, har en stek i ugnen som nog är lite sur på mig för att den fått stå där och svettats typ en timme, kör den på låg temp i cirka 2,5 h så hoppas jag att det blir mört :) Tänkte göra riktig byggarmat till min byggare idag så det blir potatismos, gräddsås, morötter och broccoli till... Ibland behövs det!

Puss & kram!

Gott nytt år!

Kategori: Allmänt

Vet inte vem det var som bestämde att jag skulle bli sjuk nu men det passar inte in i schemat kan jag säga!
Kände mig risig dan innan nyår men då hade jag absolut inte tid med nån bakterie och igår när jag gick och la mig kände jag mig ändå helt okej men nej då, imorse när klockan ringde hade jag tagits i besittning av en rejäl förkylning... Jag får ju alltid så ont i bihålorna och det gör att jag får ballongskalle deluxe! För er som inte vet vad det är så är det när man har så mycket snor ända uppe i hjärnan att öronen dansar ekodansen och huvudet känns som det ska sprängas bara man vrider på huvudet... Jaja, inte klaga! Kom hem vid lunch och efter att ha fixat rivningslov, pratat med comhem och diverse annat småpyssel med huset bestämde jag att det var dags för en paus!

Imorse var vi på banken och det var om detta jag skrev om för några inlägg sen att jag inte ville jinxa ;) Men nu är det iallafall officiellt att vi är ägare till tomten från idag och inte den 1:a mars som var idén från början. Blundade när jag loggade in på banken förut, phew vad många nollor det var helt plötsligt! Is i magen bara så blir det bra :)

Nyår var jättetrevligt och maten gjorde succé! Lyckades inte fota varken förrätt eller varmrätt men vad gör det ;)


Körde stenhårt på mitt whitetrash-glas och det positiva var att det var helt omöjligt att tappa bort ;) 


Fredde inspekterar när jag försöker tända de där ***** tomteblossen som ALDRIG ville ta eld! Ett hann nästan brinna ut innan det andra fått fart...


Men till slut så! Tjofräs vad det sprakade :)

Har förstått att det är ett måste att göra en årskrönika när det är nyår, så let's do it!

2011 var året då:



Jag åt tapas i mängder med...

världens finaste tjej i Barcelona!

4-hjulingarna kom in i vårt liv



Jag uppfyllde en av grejerna på min "bucket list" och såg Bon Jovi live i Helsingfors :D



Det var året jag blev modig och åkte både...


Balder på Liseberg och


vattenrutschkana med 4-åringen! Lite oklart vem som skrek högst ;)

Jag äntligen löste in min examenspresent och tog fina foton


Taket byttes på Öland av LinLin-bygg!




Samma tak som vi ska ha på vårt hus :)

Det var då vi drog iväg till Italien


Åt mat så magen stod i 4 hörn



Badade i Grekland...


Och i Kroatien



Svettades i Istanbul


Och en herrans massa annat!

Men det största som hände detta år är utan tvekan att vi köpte tomt och ska bygga hus och liksom bli stora på riktigt! ;)


Mycket sånt här är det kvar, men helt övertygad om att det kommer bli superbra i slutänden!

Puss & kram!