Voxxela

Husbygge - 192 kvm i lösvirke & allmänt being me!

It's beginning to look a lot like christmas

Kategori: Allmänt

Fortfarande inge snö på backen, imorse var det +9,7 och regn som fortfarande håller på! The bright side är att det inte är halt iaf :)

Igår var det verkligen kökstjänst hela dagen! Hann med att julpynta också (såklart!) men i övrigt var det bakande, kakande och smakande som vi ägnade oss åt :)

Saffransskorporna eller biscotti som jag säger, blev supergoda!


Några av dem i glasburken, blev cirka 40 st! Snott från Leilas piece of cake, ni som inte har boken får receptet här:

Du behöver:

100 g SMÖR (margarin kommer över denna tröskel över min döda kropp!)
1 g saffran, alltså 2 paket
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel och skalad sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret med saffranet och blanda ner äggen, vispa ihop för hand. Blanda ihop de torra ingredienserna med sötmandeln. Rör ihop allt till en jämn deg och forma tre längder. Lägg på en plåt och skjuts in i ugnen i 25 minuter, ta sedan ut dom (sänk ugnen till 125 grader) och skär i 1 cm stora skorpor. Strö ut dem på plåten igen och låt de torka i en kvart ungefär.

Superenkelt, inget som ska jäsa men ändå rejäl julkänsla! Och väry tejsty :)


Lussebullarna blev också bra, kom fram till att vi ville göra nåt annat än bara vanliga kringliga korvar så jag kavlade ut halva degen och bredde på mandelmassa blandat med smör och rullade ihop som en kanelbulle. Och MUMMA vad gott det blev! Gott att ha lite olika sorter att välja på :)


Sådär effektfullt att baka lussedeg i en gul bunke... *airhead*


JÄS, JÄS, JÄÄÄÄÄS då! Ooops, de gjorde visst det ;)


De med mandelmassa :)

På kvällen gjorde vi egen pizza, och då använder jag också ett recept av Leila på degen. Dock tar jag bort sockret. Jag gör nästan alltid så att jag tar antingen mindre socker eller tar bort, inte så förtjust i för mycket socker. Det behövs ju som ingrediens, men jag tycker att det funkar att minska eller som nu, ta bort helt. En smaksak :)

4 medelstora pizzor:

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5,5-6 dl vetemjöl

Smula jäst och tillsätt vatten, salt, olivolja och lös upp allt till ett spad. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta degen kraftigt. Låt jäsa cirka 45 minuter, kavla ut och fyll med fyllning helt enkelt :)

Ugnen brukar vi ha på nästan 300, så det blir skjuts på grejerna! Längtar ihjäl mig efter mina dubbla ugnar som ska få flytta in till mama när huset är klart ;)

Tomatsåsen gör jag genom att köra 2-3 klyftor vitlök i olivolja, halvera en ask körsbärstomater, slänga i lite vatten, vitvinsvinäger, honung, socker, salt och balsamvinäger samt nån msk tomatpure i en kastrull och låta det koka ihop under tiden degen jäser. Sen kör jag några varv med stavmixern, hatar smådelar i pizzasås!

Sen är det bara att köra! Igår gjorde vi en taco, en banan-curry (eh, nä inte till mig, helt korrekt gissat), en pepperoni och en italiano :)


Rundheten kan ju diskuteras men smaken var det inge fel på :)
Och julmust till detta SÅKLART!

Ha en mysig 1:a advent allihopa, nu ska jag slänga på mig fejset och spruta lite luft på håret innan vi ska till Sickla och gå på bio :) Breaking Dawn - part 1. ÄNTLIGEN! :D

Puss & kram!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: